onsdag den 19. september 2018

Peter Larsen - Kaffebrev No.1 Rainforest Alliance

Endnu en gang ryster Peter Larsen posen, og forsøger nu at kombinere kaffe med te. De kalder det selv et kaffebrev, og er altså kaffe som er blevet puttet ned i en tepose, som så skal stå og trække i varmt vand. Lyder det for eksperimentelt til at være godt? Ja måske, men der er kun én måde at finde ud af det på.


Peter Larsen - Kaffebrev No.1 Rainforest Alliance, 64 g., købt i Bilka for 29 kr.

Inden at vi når så langt, så vil det være på sin plads, at vi lige for gransket kaffebrevet lidt nærmere. På æsken kan jeg læse mig frem til, at kaffen er en kombination af 85% malet kaffe og 15% instant kaffe. Sikken et mix. For den opmærksomme læser, så får det måske en klokke til at ringe. Det var nemlig præcist den omvendte fordeling fra Peter Larsens Fusion Kaffe-serie (85% instant kaffe og 15% fint malet kaffe). Dengang testede vi kun én af kafferne fra serien, men det var så også mere end rigeligt. Resultatet var nemlig ikke prangende, og forsøget med at blande instant kaffe og malet kaffe var én stor fiasko.

På samme måde er der  i denne kaffe malet kaffe, som er blevet blandet med instant kaffe. Jeg kan sagtens forstå, at der er malet kaffe i. Et eller andet skal vandet jo kunne trække smag ud af... men instant kaffen kan jeg ikke rigtig blive klog på. Det er jo bare noget, som ender med at blive opløst i vandet. Hvorfor er det i kaffebrevet? Er det en form for nødløsning til, at få kaffen til at smage bare nogenlunde af kaffe? Hmm.


En anden ting jeg undrede mig over var, at der på æsken hersker delt mening om, hvor varmt vandet skal være. På forsiden står der varmt vand, men bagpå æsken samt kaffebrevene står der kogende vand. Jeg synes det virker underligt. Man tilsætter jo netop ikke kogende vand til malet kaffe. Resultatet er at man får en bitter kaffe, som mister meget af sig smag. For en god ordens skyld så tester jeg selvfølgelig kaffen med begge vandtemperaturer, velvidende om at den med kogende må være forkert.

Det var dog lidt af et problem, at få  bakset kaffebrevet op igen uden, at komme til at brænde sig på den varme væske. Når man tilsætter vandet, så puster posen sig op og breder sig, som var den Jabba the Hutt. Værsgo at fiske op! Selv te-branchen har da forlængst regnet ud, at der skal være en snor på et tebrev. Hvorfor er der ikke det på de her kaffebreve?


Nok med spekulationerne, lad os få kaffen på bordet!

Næsen stikkes ned i kruset, og der bliver snuset igennem. Underligt nok, så dufter kaffen ikke rigtig af kaffe. Ja det er lidt spøjst. Den dufter ikke rigtig af noget, og er en meget neutral duft, som kun har en anelse af lidt træflis over sig.

Duften var en fiasko, men hvad så med dets udseende?
Kaffen ser noget mærkelig ud. Tager man lidt op i en ske, så er kaffen en smule grumset og tynd. På bunden af skeen lægger der sig hurtigt et tyndt lag af kaffegrums. Kaffen ser ikke specielt stærk ud, og mangler altå den klassiske sorte kaffefarve.

Javel, hvad så med smagen?

Uha. Kaffen har en underlig smag. Den er overraskende tung, kraftig og stærk. Ikke hvad man lige havde forventet ud fra dets ellers så tynde udseende. Hurtigt skærer en skarp og bitter smag igennem. Så går der lidt tid, og en form for "melet smag" kommer over kaffen. Der kan fornemmes fint kaffegrums på tungen, så måske det er synderen til den melet smag.

Lad os lave et kort tankeeksperiment. Du sidder med en kop kaffe i hånden. Du løfter den op til munden og tager en god tår. Tænk på smagen af kaffe. Har du den? Du kan smage kaffen? Okay, sådan smager dette kaffebrev ikke. Den smager overraskende nok ikke rigtig af kaffe. Det er faktisk en så underlig smag, som er ret så svær at sætte ord på. Hvad der til gengæld er nemt at sætte ord på er, hvor elendigt kaffen smager. Yuck, hvor smager den dog dårligt.

Opsamling

Peter Larsen - Kaffebrev No.1 Rainforest Alliance er desværre ikke en særlig god kaffe. Jeg var ellers noget så spændt på den. Kaffebreve har jeg per se ikke rigtig før stødt på. Jeg har dog på et tidspunkt set nogle billeder af nogle japanske kaffebreve, som mest af alt virker som en form for kaffetragt man hælder vand gennem. Men det har ikke været kaffebreve i samme forstand, som dem her fra Peter Larsen. De her kaffebreve virker mest af alt som en eller anden form for salgsgimmick. Det vigtigste med en kaffe er at den smager godt. Det gør den her kaffe altså ikke. Den smager faktisk ret dårligt, og lander derfor nederst på vores kaffeskala, og må se sig nøjes med 1 bønne.

Helt uforstående er jeg stadig over, at man vælger at bruge tid på at udvikle et kaffebrev, som skal trække i vand, for så at tilsætte instant kaffe.


1 ud af 5 bønner


Læs HER hvordan det gik med Peter Larsen Double Espresso + Milk.
Læs HER hvordan det gik med Peter Larsen Kilimanjaro.
Læs HER hvordan det gik med Peter Larsen Skinny Latte.
Læs HER hvordan det gik med Peter Larsen Caffé Latte.
Læs HER hvordan det gik med Peter Larsen - Kaffebrev No.2 Rainforest Alliance.
-->