How to: Den perfekte kop instant

Få det maksimale ud af din kop instant kaffe ! Alle fortjener en god kop kaffe. Har du kun instant kaffe inden for rækkevidden, så frygt ikke! Man kan sagtens få en rigtig god kop kaffe ud af instant.
Hvis du følger de 6 punkter herunder, er du et godt skridt på vej mod den perfekte kop instant kaffe.

1. At købe kaffen
Det at drikke kaffe, er lidt det samme som ved biler. Der vil være en enorm forskel på, om du satte dig ind i en Fiat 500 eller en Porche 500. Den sidste bil er særlig dyr, men oser også af kvalitet. Det samme gælder sig også indefor kaffens felt. Så hvis man gerne vil have en god kaffe oplevelse, så køb en forholdsvis god instant kaffe. Er du i tvivl om, hvilken kaffe du skal sætte dine penge på, så tag gerne et hurtigt kig forbi vores store kaffekartotek, eller spring direkte til "de gyldne bønner" på vores Bønnestage. Et godt råd vil dog være, at tage et kig bag på de forskellige kaffeglas. Du er ude efter en instant kaffe med 100% arabica, og bør derfor med største omhu forsøge, at undgå kafferne med robusta. Robusta er en billigere og mere hårdfør kaffesort, men det betyder også at den har en mere rustik og kras smag. Det vil vi gerne undgå.


2. Vand
Da en stor bestanddel af en kop kaffe er vand, skal vandet selvfølgelig være i orden. Vand som har været længe i elkedelen, eller allerede er blevet varmet op et par gange, får en mere flad smag. Hvor friskt vand er bedre til at frigøre smag og aroma. Derfor rent og friskt vand i elkedelen!

Nogle steder, i landet, har man et meget kalkholdigt vand. Her kan man med fordel bruge flaskevand til elkedelen, men man bør selvfølgelig altid være obs på miljøet.


3. Kog så det lyster
Sæt vandet til at koge. Når det har kogt, er det mest optimale, at det lige får 30 sekunder til at køle lidt af. Man får den bedste kaffe hvis, at vandet ligger imellem 88 til 96 grader celsius. Så derfor giv den lige en time out. Imens kan du jo dosere din kaffe.

4. Dosering
Dette er forskelligt fra kaffe til kaffe. Dette kan være alt afgørende for, at man får en god og velsmagende kaffe. Derfor kan det være en god idé, at tage et kig bag på etiketten. Oftest ligger det dog i lejet imellem 1-2 tsk. Men for guds skyld så tjek lige etiketten!

5. Mix mix swirl mix
Pour nu den anviste mængde vand over i koppen. Dette kan igen være forskelligt fra kaffe til kaffe. Nogen steder anbefaler man, at den skal have 1½ dl vand at svømme i. Andre mere eller mindre, men generelt går man aldrig galt i byen med 1½ dl vand, og så har man jo stadig mulighed for, at gøre den både stærkere eller svagere. Rør rundt.

6. Time out
Oftest så hjælper det meget på smagen, hvis at kaffen lige får 1-2 min til lige at “sætte sig”. På denne måde kan man som regel også slippe for, den meget bitre smag som en instant kaffe oftest har i starten.


Har din kaffe ikke endnu, ramte nye højder? Så prøv nogle af de ekstra staldtips og få bragt kaffen helt op på toppen !

7.  Boost din kaffe til langt op over skyerne!

7.1 Sørg for at holde dit udstyr så rent som muligt. Få også den elkedel afkalket – den gør det ikke af sig selv!

7.2 Tilføj en smule mælk, man behøver ikke at drukne kaffen i mælk. Bare et lille sip kan sagtens gøre underværker. Det hjælper bl.a. med til at kaffen bliver mindre vandet og får en mere rund og balanceret smag.

7.3 Rør lidt kakaopulver ud i kaffen. Gerne en kakao hvor der er tilsat en form for sødemiddel eller sukker f.eks. O’boy Kakao. Denne drik kendes under navnet wiener-melange. Man kan eventuelt også give den et drys med vanille eller kanel, hvis man er kæmpe fan af jul.

7.4 Er du strandet med en rigtig bitter kop kaffe, så kan noget så enkelt som salt tage den værste bitterhed. Bare en lille knivspids eller mindre kan gøre det. Der skal meget meget lidt salt i! Men til gengæld lover vi dig, at salten vil undertrykke bitterheden, uden at smage salt (medmindre at du selvfølgelig har øset salt i den).

7.5 En kok smager altid sine madretter til med krydderier som salt og peber, alt andet vil være ganske uhørt. Sukker er også et krydderi, og er næsten altid en fast bestanddel af et kaffebord. Faktisk kan blot en smule sukker sagtens komplimentere kaffen, mange gange kan den endda give den lidt balance. Men alt med måde, man behøver ikke at drukne kaffen i sukker, som var det en kop tyrkisk te.

Ligger du inde med et tip eller et trick til brygningen af instant kaffe, så skal du være så velkommen til at dele det med os andre i kommentarfeltet!
-->