søndag den 10. juni 2018

Kæmpe test af iskaffe



Kan du mærke det? Det er de første par solstrejf, som har fundet deres vej gennem skyerne. Den er god nok, sommeren er på vej. Folk bevæger sig nu i horder ud af hulerne og på jagt efter en bar plet, hvor et håndklæde eller en solstol strategisk kan placeres.

For alle os kaffedrikkere, der er solen og varmen en blandet glæde. Varme drikke og varmt vejr er sjældent noget som går hånd i hånd. Derfor er vi mange, som søger ly under en parasol eller en solmarkiser. Her kan vi i skyggen drikke vores varme kaffe uden de store problemer. Men hvad gør man så, hvis man ikke har adgang til førnævnte? Så må man ty til de køligere væsker, men vi vil jo selvfølgelig gerne stadig have vores dejlige koffein fix. Så hvad er vores muligheder? Iskaffen ligger lige til højrebenet, men hvad skal man vælge? Det er et marked som de seneste par år er blevet oversvømmet af muligheder. Frygt ej, Bønnernesherrer er ved din side! Vi har fyldt køletasken til bristepunktet med iskaffer. Det er på tide, at der er nogen som tager temperaturen på niveauet af købe iskaffer. Hot or not? We got you covered!

Hvad der startede som en kort test viste sig at være langt mere omfattende. Vores test fik pludselig vokseværk og blev større end vi havde forventet. Vi har derfor valgt at give hver anmeldelse sin egen post, ellers ville det simpelthen være alt for uoverskueligt. Længere nede er der links til de mange anmeldelser.

Vil du ikke læse om, hvordan vi har udført vores tests, så scroll lidt længere ned.




Inden vi griber til kop, så lad os lige én gang for alle få styr på, hvad det er som gør en iskaffe god. En iskaffe skal være både forfriskende og læskende at drikke. Den skal have bælle-faktor og gerne kunne tylles i ét drag. Når vi så kommer til selve smagen, så er det nok ikke nogen overraskelse, at det er vigtigt at den smager af kaffe. Det ligger jo lidt i navnet, at en iskaffe er en kold kaffe. Det specielle ved kold kaffe er, at kaffesmagen som regel træder lidt tilbage i baggrunden, og ikke er så potent, som dens varme sidestykke ellers vil være. Det betyder dog ikke, at der nødvendigvis skal være tryk på kaffedoseringen. Det er langt vigtigere, at man kan fornemme kaffen. Smagen af kaffe skal være tilstede og den skal kunne fornemmes. Kan man ikke det, så kan vi ligeså godt sidde og spytte i en milkshake. Det går ikke. Vi er her for kaffen.

Det sidste af kriterierne for en god iskaffe er, at den hverken må være for sød eller fed. Den skal have en moderat sødme og fedme, og må derfor for alt i verden ikke tippe over i, at den bliver alt for meget. Det er en hårfin grænse, som godt kan være svær at balancere. Men det er så også her, at fårene for alvor bliver skilt fra bukkene!

Summa summarum skal en iskaffe være forfriskende og læskende. Den skal smage af kaffe, og så må den ikke være for sød eller fed.




Vi har støvsuget supermarkeder, kiosker og nærbutikskæder for alle deres iskaffer. Kunne vi spotte en iskaffe, så røg den altså i kurven. Iskafferne er efterfølgende blevet sat på køl, hvor de har fået lov til at blive kolde. Vi har efterfølgende skiftes til, at udvælge en tilfældig iskaffe fra køleskabet. Efter varedeklarationernes anvisninger, så har iskafferne fået den beskrevne rystning. Overraskende nok, så var der flere af iskafferne, som skulle rystes forskelligt. Vi har så hældt iskafferne over i to klare glas, og er så gået til fads. Kafferne er blevet bedømt på kriterierne for hvad en god iskaffe er i vores øjne, og har derfor modtaget en karakter fra 1 bønne og op til 5 bønner.

-->