onsdag den 31. oktober 2018

Varme sager til øregangene: Kaffepodcasts



Kaffe kan findes i alle former og afskygninger, men hvad du garanteret ikke vidste var, at man også kan få en kop digital mokka. Vi skal her bevæge os ud af stuerne og væk fra caféerne. Vi skal ud i den digitale sfære, hvor vi kan få en koffeindosis serveret som podcast. Podcasts er populære som aldrig før, og det kommer nok derfor ikke som en overraskelse, at der også er flere podcasts som sætter fokus på kaffe. PåKogepunktet har gennemtrævlet nettet for danske podcasts om kaffe, og efter utallige timer med høretelefoner i ørene, har vi fundet frem til de aller bedste af slagsen!

Det er ikke alle af podcastene, som udelukkende kun beskæftiger sig med kaffe, men så længe at der er et par afsnit, som handler om kaffe, så burde det ikke være noget problem.

Dette er vores guide til nogle gode kaffepodcasts.




Smagen af kaffe


Vi ligger ud med en decideret rendyrket kaffepodcast. Hvor flere af de andre podcast nævnt i denne artikel er et enkelt afsnit, så er Smagen af kaffe en podcastserie som udelukkende handler om kaffe. Dette foregår over 12 afsnit og 5 mindre af slagsen, som berør alt med kaffe. Det er alt fra hvordan vores smagsløg fungere til hvordan man rister kaffe. Det er en enorm lærrig podcastserie, og man mærker virkelig, at Therese Brøndsted virkelig ved hvad hun snakker om. Det er en rigtig god podcastserie. Eneste lille petitesse vi har med podcastserien er, at den til tider godt kan virke en anelse for informativ, og måske godt kan mangle lidt mere "sjæl". Den har netop meget karakter af, at være oplæsning med et lidt for monotont stemmeleje.

Når det så er sagt, så er det altså en rigtig god og anbefalingsværdig podcastserie!

Du kan lytte 'Smagen af kaffe' ved, at trykke på knappen herunder:





 

RomerRiget om kaffe (obs. ikke længere aktiv)


RomerRiget er en podcastserie, på Radio24syv, af forfatteren Knud Romer. Knud Romer er en person, som kan tale fanden et øre af, og han får i det her afsnit selvskab af historikeren Annette Hoff. Hun forsker i nydelsesmidlerneshistorier og så har hun skrevet bogen "Den danske kaffehistorie". I den 55 min lange podcast får vi sat fokus på kaffens historie og kultur. Vi følger kaffens vej til de danske kopper, hvor det afsætter teen af tronen og gør danmark til et kaffedrikkende land. Undervejs bliver der diskuteret en masse interessante emner. Her bl.a. kaffen som den sociale lim, kaffe med mælk, kaffe som statusmiddel, connoisseurship m.v.

Du kan lytte til 'RomerRiget om kaffe' ved, at trykke på knappen herunder:








Pokkers mand for en kop kaffe (obs. ikke længere aktiv)


I asiens Paris, Vietnam, besøger Morten Lindberg (Master Fatman) to forskellige kaffebarer. Den første er den ældste kaffebar i Saigon, hvor Morten får en kaffe brygget over åben ild samt en diskussion omkring den vietnamisiske kaffekultur og kaffesteder. Efterfølgende besøger Morten den langt mere moderne kaffebar "The Workshop", som er et rigtigt kaffe-laboratorium med kolber, slanger og reagensglas. Her får han en snak med kaffeplantageejeren Ngoc, som fortæller om kaffeproduktion og selve processen fra plante til kop, der bliver også diskutteret kaffens vej til Vietnam. En rigtig spændende podcast, som formår at trække en med til Vietnam, man føler næsten at man selv sidder der!

Du kan lytte til 'Pokkers mand for en kop kaffe' ved, at trykke på knappen herunder:








Til kaffe hos Klaus i Kollektivet


I denne podcast, der stifter vi bekendtskab med Anders, som bliver vist rundt, af Klaus, i Coffee Collective på Godthåbsvej. Et sted hvor PåKogepunktet også tidligere har været forbi, og det kan du læse om HER. I podcasten bliver der snakket meget omkring hvad Coffee Collective er, hvilke værdier som ligger bag det og generelt om kaffehandel. Det er også en podcast, som går den helt ud i forhold til kaffenørderi. Der er masser af diskussioner omkring kaffeudstyr, ristning, brygning og hvordan man bedst brygger en gude kop.Der er samtidig også masser af tips og tricks. En lærrig podcast, som måske godt kan gå hen, og gå lige en tand for meget i dybden med nogle af tingene.

Du kan lytte til 'Til kaffe hos Klaus i Kollektivet' ved, at trykke på knappen herunder:








MadLibitum #2 – Ristning: Kaffe og Maillard


En gammel kending dukker op i denne podcast. Det er Annette Hoff, som vi første gang mødte i podcasten fra RomberRiget. Denne gang er hun blevet opsøgt af MadLibitum, som består af Jeppe Kalnæs og Mette Juhl Jessen, og som spørger ind til kafferistning og historiske kaffetendenser. De får også selskab af Marianne Nissen Lund, som kommer fra Fødevidenskab på Københavns Universitet. Her bliver der snakket om kaffe på et molykolært niveau, Maillard-reaktionen og hvad der gør at kaffe smager så pokkers godt. Podcasten berør også et interessant emne om rektal indtagelse af kaffebønner. Ja du læse helt rigtigt. Rektal indtagelse. En god men måske lidt for kort podcast, som på sine 22 min. ikke når at komme alt for vidt omkring.

Du kan lytte til 'MadLibitum #2 – Ristning: Kaffe og Maillard' ved, at trykke på knappen herunder:






Podcast #17 – Den med Prolog Coffee og VM i kaffe


I denne podcast så møder vi teamet My-Pleasure, som har taget et smut forbi Prolog Coffee, som ligger i kødbyen i København. Her får vi en nærgående introduktion og beskrivelse af kaffebaren, samt et ord eller to fra en af baristaerne. I slutningen af podcasten så er der også et telefonintervirw af prolog-drengene, som er til VM i kaffe. De har som bekendt tidligere vundet det danske mesterskab i barista, så VM var vel bare det næste trin på stigen. Podcasten er ikke så dybdegående, som man kunne have håbet på. Den skøjter lidt let over kaffeemnet, og ender meget med at være ligegyldig snak om croissanter, guldfisk og grilltraditioner. Men barisaten fra Prolog trækker alligevel podcasten noget op, og så er det også et ganske interessant, kort men interessant, interview.

Du kan lytte til 'Podcast #17 - Den med Prolog Coffee og VM i kaffe'' ved, at trykke på knappen herunder:



Kender du en anden god kaffepodcast, eller har du noget andet på hjertet?

Så del det endelig med os nede i kommentarfeltet!



-->